Hyväntekeväisyys, luonnonmukaisuus, siis mitä?

 

 

Siis mitä onko ONES hyväntekeväisyyttä vai mitä se on?

Onpas ihania, mutta miten teidän tuotteet on eettisiä? Miksi ootte valinnut just nämä tuotteet? Miksi Brasilia? Tosi mahtava idea, mutta miten ne lapset saa avun?

Kuka päättää mitä rahoilla ostetaan? MIten tää koko homma siis toimii?

Kysymyksiä, ajatuksia ja kaikkea siltä väliltä on noussut pintaa kun ihmiset ovat kuulleet ONESista. Lupasin tässä blogissa vähän vastailla kysymyksiin, mitä on tullut vastaan.

 

 

Unisex pitkähihainen

 

 

Buying ONES - helping the little ones.

 

 

Tästä sloganista lähdimme liikkeelle.Ajatuksena meillä oli että halutaan käyttää meidän luovuutta ja luoda designeja lasten piirustuksista. Haluttiin että nämä vaatteet voisivt vaikuttaa, auttaa. Olen halunnut suunnitella vaatteita ja Jarno rakastaa luoda ja  tehdä designeja, suunnitella kuvia. Tästä lähti kivi pyörimään ja alettiin ideoimaan, pohtimaan ja etsimään tietoa.

 

 

 

No nyt hurja paljastus meistä, oletteko valmiit.=) Me ei olla oltu oikeastaan mitään luomuihmisiä.

Kaupassa koitettu katsoa ettei olisi gmo lihaa, koska me inhotaan sitä gmo touhua. Mutta muuten me ollaan aika vastuutomasti kulutettu. Ihmisarvo ja ihmiset ovat aina olleet meille tärkeitä, mutta silmät kiinni me ollaan tätä palloa tallustettu aika lailla.

 

No, kun me päätettiin lähteä vaatebisnekseen ja luomaan uusi vaatemerkki, ONES. Alkoi pikkuhiljaa silmät aueta enemmän ja enemmän ja eihän sitä voi enään sulkea silmään kun on nähnyt.

Ensin taidettiin katsoa dokumentti True cost ja olihan se aika pahaa katseltavaa. Sen dokumentin jälkeen oli selvää että meidän myymät tuotteet pitää olla eettisesti tuotettu.

 

Meillä ei ole mitään oikeutta, eikä halua olla tuomassa markkinoille mitään mikä on jonkun toisen vähäosaisen selkänahasta revitty. Miten meillä voisi olla oikeus tuottaa vaatteita, jotta saisimme niitä vähän halvemmalla ja olettaa että ompelijan elämä ei ansaitse olla mitään elämää, tai hänen lapsensa ei ansaitse vapautta tai äitiään. 

 

Luin hyvän viittauksen, jostain blogilta mihin eksyin, se meni jotenkin näin: Oikea kysymys ei ole miksi eettiset vaatteet ovat niin kalliita. Oikea kysymys mitä tämä halpa vaate maksoi jollekkin. Vapauden, terveyden tai jopa koko elämän. Tämä kolahti minulle. Minulle joka olen aina ollut ihan perinteisten halpavaatteiden kuluttaja. Se saa miettimään ostostani, kuka tästä on maksanut, jossen minä joka sen tuotteen saan, joudu sitä maksamaan. Jotakin se aina kirpaisee.

 

No, ONES tuotteet ovat kaikki Fair Wear Foundationin alaisuudessa tehty Intiassa. Mikäli me koskaan törmätään ettei tämä organisaatio ole sitä mitä sanoo olevansa, niin vaihtoon menee.Olisihan sekin jos ONES vaatteilla vaikuttaisi lasten hyvinvointiin toisessa päässä ja toisessa päässä riistäisi lapsia. Meille aivan ykkösasia on ettei ONES tuotteet riistä ketään vaan tuo iloa koko ketjulle. pellolta - ompelijalle, sinulle ja kuvia piirtäneille lapsille. Fair Wear Foundationista löydät googlettamalla paljon tietoa. Painotyö ja suunnittelu Suomessa ihan ite käsityönä.

 

 

No, seuraavaksi totesimme, että pitäähän sen olla luomua kun muuten pellolla työskentelevät joutuvat altistumaan kaiken maailman myrkyille ja mehän vihataan gmo siemeniä. Joten, se oli selvä. Kaikki ONESin tuotteet pitää olla luomua. Sitähän se on, luomupuuvillaa Intiasta. Muuten juuri luin että luomupuuvilla imee hiilidioksidia ilmasta, joten se puhdistaa ilmaa, eli tekee hyvää.

 

No kaikki meidän tuotteet ovat siis myös Earth Positive mallistoa tällä hetkellä, mikä takaa sen että sen lisäksi että ne on luomua, ne on ihan huipputavaraa. Tuotannossa käytetäään tuulta, aurinkoa ja sadevettä, tehden hiilijalanjäljestä 90% kevyemmän kuin normi t-paidan valmistuksessa.

Earth Positive ei myöskään osta rahalla itselleen parempia päästöjä, vaan iha oikeasti panostaa siihen. En tätäkään ennen tiennyt että yritys voi käyttää luonnolle ei niin hyviä juttuja tuotannossaan ja sitten maksaa takaisin luonnolle istuttamalla puita yms. Tää on ilmeisesti sitä päästökauppaa. No Earth Positive ei maksa takautuvasti luonnolle vaan tekee luonnon ehdoin =)

 

 

Me ollaan tässä matkalla, itsekkin kohti vastuullista kuluttamista. Moni teistä on niin paljon edellä meitä, mutta jos meidänkin silmät alkoi aukeamaan, ehkä muidenkin vielä. Siitä syntyi ajatus. Ei me tähän muutokseen pystytä yksin, mutta mikään teko ei oo turha. Yksikään ihminen ei ole turha. Siitä syntyi meidän toinen slogan muutetaan maailma #paitakerrallaan. Pisaroista täyttyy ämpäri, meen jokaisen pieni teko on pisara. Yksi paita on pisara. Yksi vastuullinen päätös on pisara. Ei nähdä niitä turhina vaan tajutaan niiden voima. Tämä pitää itsekkin muistaa silloin kun katsoo ämpäriin ja miettii täyttyykö se vai ei. Jokaisesta pisarasta saa ja kuuluu juhlia =)

 

 

Hyväntekeväisyys, luonnonmukaisuus

 

 

Hyväntekeväisyyttä me ei olla, vaan ihan uudenlaista tapaa yrittää. Meillä oli ajatus, että eikö olisi hieno nähdä maailman muuttuvan. Niin että ne kenellä varaa ostaa, me täällä länsimaissa, ihan vain nauttisimme kauniista tuotteista kuin ennenkin, mutta siinä samalla se tekisi hyvää jollekkin toiselle. Jos aina jokaisessa tuotteessa mitä ikinä ostamme, olisi hyöty jollekkin kenellä ei koskaan ole mahdollisuutta sitä itse ostaa. Ilahduin kuin löysin kenkämerkin, joka toimii näin. Mahtavaa nähdä että se toimii. Tätä me haluamme.

Haluamme tarjota asiakkaillemme hienoa suomalaista designia, laadukkaita tuotteita ja siinä sivussa, huomaamattaan tekee hyvää. 

 

Aikeissamme on hakea kun tästä kasvamme yhteiskunnallisen yrityksen merkkiä ja laittaa liikevoitosta 50% yhteiseen hyvään. Sen me haluamme sijoittaa maailman lasten hyvinvointiin. 

 

Mutta mikä tärkeintä tämän lisäksi halumme että voimme olla vaikuttamassa pienten elämään.

Sen tähden halusimme että lapset saavat piirtää, koska he nauttivat siitä. Tuntuu että kaikki lapset pitävät piirtämisestä, mutta näille lapsille se on erityisen hienoa, koska heillä ei ole kynää ja paperia itsellään. He elävät todella alkeellisissa asunnoissa, kylissä joita kutsutaan faveloiksi, meidän kielellä slummeiksi.

 

 

Ekoteko

 

 

Vapaaehtoistyö

 

 

Halusimme antaa lapsille mahdollisuuden luoda ja nähdä kuinka piirustuksesta muuttuu design paitaan. Haluamme myös olla sen lisäksi että osoitamme ihmisarvoa ja nostamme itsetuntoa olla auttamassa ihan konkreettisesti. Siksi jokaisesta tuotteesta menee 10% ( -alv ) alkuperäisen kuvan piirtäneen lapsen ja hänen lähipiirinsä lasten hyödyksi.

 

Meillä on ystävä, Suomesta. Kuopiosta, joka on useamman vuoden työskennellyt vapaa-ehtoistyössä Brasiliassa katu ja slummilasten kanssa. Tästä syystä Brasilia on ensimmäinen kohteemme. Ystävällämme on suhteet perheisiin, hän on valmiiksi paikan päällä ja työskentelee siellä, joten hän mieluusti on välikätenä. Hän on myös henkilö, jolle uskomme rahat lapsia varten. Hän on meihin yhteydessä ja tulevaisuudessa myös blogeista saamme lukea ja nähdä mitä lapset ovat saaneet. Hän on perheiden kanssa yhteydessä ja ostaa mitä lapset sillä hetkellä eniten tarvitsevat. 

 

No, toivottavasti vastasin kysymykseen joka nousi sinun mieleesi =)

 

Tiedetään että kaikki ei ole vielä oikeudenmukaista tässä maailmassa, mutta ei anneta sen synkistää vaan levitetään iloa, tehdään pieniä tekoja. Muutetaan maailma #paita kerrallaan.

 

 

- Susanne


Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua